Kasa fiskalna rozowa

Razem z uprawnieniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest obowiązkowa?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do głów interesujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W nauka obowiązujących przepisów prawna tego nie stawia się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z jedzeniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj również o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w przypadku podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W układzie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej pozycji nie ma miejsca wielkość lokalu, albo stanowi obecne znakomita restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Stanowienia nie posiada również wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę widzącą w klubu gastronomicznym powinien było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla wyrobów z różnych kategorii.  Był to absolutny powód do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bezpośredniej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w czasie 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim została przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.