Pakowanie prozniowe co to

Próżniowe pakowanie żywności jest najmilszym środkiem na zabezpieczenie jej przed zepsuciem. Z tej technologie korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można dać narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, czy w zbiorniku do tego przeznaczonym. Dania te piszą zgrzewy na stron worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, potrafią stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym zdrową wilgotność, konsystencję, styl i aromat, a jednocześnie są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na forma działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w którego wnętrzu montuje się worek zgodnie z materiałem. Jej wielką wadą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu zbiera się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu dobrych produktów. Zaletą jest wyjątkowo możliwość wykorzystania w ciągu produkcji, bardzo tanich worków typu PA/PE, co wysoko zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą mieć następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbytu istnieje znaczny wybór pakowarek komorowych, co powoduje na jej właściwy dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich sposobów, oraz wielkości. Kierowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym w produktem, znajduje się na zewnątrz, oraz do środka, na listwę zgrzewającą, stawia się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania przyjmuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwalają na pakowanie produktów o dziwnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Wartością jest dodatkowo bardzo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa sprawność oraz piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są specjalnie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.