Home Technika Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego

Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego

Luty 8, 2016

Prowadzenie sklepu mięsnego to rodzaj działalności wymagający szczególnej dbałości o przechowywanie asortymentu, a zarazem szczególnego wyposażenia, ponieważ świeże mięso i wędliny szybko mogą utracić swoje walory smakowe oraz ulec zepsuciu.


Do podstawowego wyposażenia sklepu mięsnego należy lada chłodnicza, krajalnica, blok masarski z ostrym nożem oraz waga.
Lada chłodnicza zapewnia produktom długą świeżość, a dodatkowo eksponuje towar, aby lepiej się sprzedawał. Powinna ona mieć odpowiedni rozmiar, tak aby wystawiony towar dawał wrażenie obfitości i szerokiego wyboru, a jednocześnie pozwalał na łatwe zidentyfikowanie produktów, odczytanie ich nazw i ceny. Idealnym rozwiązaniem jest też podanie składu, nawet skróconego, poszczególnych produktów. Wędliny i świeże mięso powinny być ułożone w odrębnych ladach lub wyraźnie od siebie oddzielone specjalną przegrodą. W części sklepów mięsnych używane są również witryny chłodnicze, umożliwiające wystawienie towarów w pozycji pionowej, np. zawieszenie pęt kiełbasy. Krajalnica umożliwia klientom zakup wędlin już pokrojonych, w wybranej przez siebie grubości plastrów, co w dzisiejszych czasach jest standardem.

Dobrym pomysłem jest też wyposażenie sklepu mięsnego w maszynkę do mielenia mięsa, co również doceni wielu klientów, dla których skład mielonego mięsa nie jest bez znaczenia. Waga powinna być precyzyjna i posiadać wyraźny wyświetlacz, tak aby klient również mógł zobaczyć jego wskazanie.

Istotnym elementem jest też zaplecze sklepu, na które składają się zamrażarki i chłodnie ze stałą, niską temperaturą, gdzie przechowywane są zapasy. Niemożliwe jest bowiem jednoczesne wyeksponowanie całego posiadanego towaru. Jak w każdym sklepie detalicznym konieczne jest również posiadanie kasy fiskalnej, w celu ewidencjonowania sprzedaży.
Wyposażenie sklepu mięsnego powinno mieć w miarę prostą konstrukcję i być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia, na których nie będą się rozwijać bakterie i zarazki, takich jak np. stal nierdzewna, szkło hartowane. Ważne są również niskie koszty eksploatacji oraz bezawaryjność sprzętu – warto zainwestować w sprzęt dobrych marek, gdyż długotrwała awaria może narazić właściciela sklepu na znaczne straty.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

You may also like

Leave a Comment

prosze