Ponowne zamrazanie jedzenia

Z różnych powodów kupujemy więcej dania niż stanowimy w stopniu skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, drinku ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe.
Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych kupi na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia z trzech do pięciu razy, ponieważ tak zapakowana żywność nie ma dojazdu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest podstawowym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie produkty spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na możliwość pakowania, można je rozbić na komorowe i bezkomorowe.
Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych ról żywności. Stosują je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często artykuł jest pakowany na żądanie klienta. Gra tym naprawdę zapakowana żywność wygląda estetycznie, a właściwie wyeksponowana i oświetlona, zaprasza do kupna.
Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, wykonywa się w środku maszyny. Proces polega na umieszczeniu produktu wraz z zdrowym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której sporządza się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora otwiera się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest zastosowanie wkładek komorowych, co dodatkowo przyśpieszy proces pakowania.
Zgrzewarki bezkomorowe przeznaczone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest krótki, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 – 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w środek próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet bardzo. Proces pakowania jest wysoce łatwy. Idzie na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w sensie wykonania zgrzewu, jest montowany tylko brzeg folii.