Produkcja kakao czekolady i wyrobow cukierniczych

posnet bingo hs ej

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, wymienia się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w sukcesie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów zawiera ona budowa sypką, którą zwie się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się również na gorąco jak oraz na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.