Wyposazenie sklepow uzywane lublin

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i dodatki są potrzebne w składzie z wynikami mięsnymi?

 

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z urządzeniami mrożącymi, w których składa się mięso – wśród nich odnawia się witryny, zamrażarki, wyspy albo same szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie właśnie w składzie, ale również w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Wydaje się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest więcej lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W trudniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do składowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w handlu mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić dość szeroki plus pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, także nie warto na nich dbać. Z zmiany dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto niezbędne jest wyposażenie się w wilka do ciała, dostarczającego do prowadzenia mięsa na wymaganie klienta. Ale nie stanowi obecne zwykły element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest więcej kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Pomocne istnieje jeszcze zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana jest w zachowaniu dobrej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Ważne istnieje dodatkowo oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin uważających się na wystaw.