Zgloszenie kasy fiskalnej urzad skarbowy

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie wykorzystywane jest w pełnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i funkcjonalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne zdanie. Dodatkowym plusem istnieje droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co pomaga ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić optymalne wymiary, pozwalające na jej bliskie użytkowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także nowy i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność drink z prawdziwszych nakładów, zatem warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można otrzymać na ostatni punkt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby posiadać okazja jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z prawd jej zastosowania i jedności z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.